donderdag 19 januari 2017

De Noorpool

We zijn ons thema begonnen met het bekijken van een filmpje van Nijntje die naar de Noordpool gaat.  Door op onderstaande link te klikken kan je het nog eens terug bekijken.
 Thematafel rond de Noordpool met duplo.



 Spelen met tollo rond de Noordpool.


 Onze zithoek was omgetoverd tot een bewegingshoek waar onze kapoenen met sneeuwbalmakers isomo ballen (lees sneeuwballen) konden vangen.  Een groot succes!



 Wat gedurende de ganse week enorm leuk was bij onze kleuters was isomo chips aan een draad rijgen met een dikke naald.  Die hebben we dan aan onze deur en aan het raam omhoog gehangen zodat het precies aan sneeuwen was.  Want dat doet het op de Noorpool wel eens.





 Nadat we verschillend beeldmateriaal hadden bekeken van ijsberen zijn we met witte verf en kurken stoppen aan de slag gegaan om zelf een ijsbeer te stempelen.


 We hadden ook een water/ijstafel in onze klas.  Want op de Noordpool drijft er natuurlijk veel ijs in al het water van de zee.  En ondanks de koude vonden onze kleuters het super om met het water en het ijs te spelen.



 En onze poppenhoek was helemaal omgetoverd tot een echte Noordpool.  Er stond een iglo, ze konden vissen vangen en deze klaarmaken boven een vuurtje, ze konden zich verkleden als ijsbeer of als Eskimo want die wonen natuurlijk op de Noorpool, ...








 En we hebben ook 1 dagje een echte Eskimo in onze klas gehad.  Lien had van thuis uit kleren van een Eskimo aangedaan.  Zie ze eens stralen.
 We hebben ook geluisterd naar enkele mooie verhalen en eentje daarvan was 'Het geheim van Ijsje'.  Ijsje had voor zijn mama een geheim en dat was dat hij uit sneeuw een mooie ijsbeer had gemaakt voor zijn mama.  Wij zijn in onze klas met de overheadprojector ook aan de slag gegaan met het maken van een geheim.
Eerst hebben we eens gekeken wat we allemaal met zo'n overheadprojector kunnen doen.




 En na het experimenteren zijn ze zelf aan de slag gegaan door met allerlei speelgoed uit de klas een geheim te maken.  Ze vonden dit heel leuk om te doen.  En er waren dan ook heel mooie geheimen bij.


 Iglospel spelen dat Evo mee naar de klas had genomen.


Dieren sorteren op het magneetbord die leven op de Noorpool of die niet leven op de Noordpool.


 Eskimo inkleuren.

 Met witte playmaïs een iglo maken op papier.


 En met een mengsel van scheerschuim en witte lijm hebben onze kapoenen sneeuw en sneeuwvlokjes geschilderd.


 Tekenen op de lichtbak.


 Stapelspel van ijsberen spelen in de zithoek.


We hebben met scheerschuim ook geëxperimenteerd op tafel.  Dit was echt leuk om te zien vandaar dit filmpje zodat jullie mee kunnen genieten:




 Kringspel spelen: welk voorwerp ligt er verstopt onder de sneeuw?  Voor sommige was dit gemakkelijk, andere hadden hulp nodig van een andere kleuter.




 We hebben een werkje gemaakt waarbij we de thermometers van koud naar warm moesten leggen.  Eerst hebben we hierbij een echte grote thermometer van dichterbij bekeken.  We hebben deze ook eens buiten gelegd om te zien wat er dan gebeurde. 

 En als verwerking hierop mochten onze kleuters zelf thermometers uitknippen en opkleven van koud naar warm.

 En om de week mooi af te sluiten begon het op vrijdag vlak voor we naar huis gingen een beetje te sneeuwen.  Spijtig genoeg bleef de sneeuw niet liggen omdat het net niet koud genoeg was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten