zondag 13 januari 2013

Ziek zijn

Na een welverdiende vakantie zijn we er vanaf dag 1 onmiddellijk terug ingevlogen.  Deze week stond het thema 'ziek zijn' centraal.  Gelukkig was er niemand van onze kleuters echt ziek.  Alleen Keanne was er niet omdat zij op donderdag 3 januari 2013 voor de 2de keer aan haar hartje is geopereerd en ze moest natuurlijk nog wat rusten thuis.  Maar ondertussen is ze terug volledig hersteld hoor.  We zijn op maandag begonnen met een waarneming te doen over doktersmateriaal en hebben hierbij enkele nieuwe woorden bijgeleerd zoals stethoscoop, windel, gaasverband, ...

Als verwerking hierop moesten de kleuters een werkje maken waarbij ze alleen de spullen moesten kleuren die een dokter in zijn dokterstas heeft zitten.
Nadat we geluisterd hadden naar het verhaal van 'Anna in het ziekenhuis' zijn onze kleuters aan de slag gegaan om zelf een ziekenwagen in te schilderen.  Want ziekenwagens rijden meestal altijd naar een ziekenhuis toe.  Daarvoor hebben we eerst gekeken hoe een ziekenwagen er juist uitziet in het echt.  En zoals jullie kunnen zien bestuurd elke kleuter zijn eigen ziekenwagen hè :-)

We hadden in onze klas ook een echt doktershoekje waar de kleuters zich konden laten onderzoeken of zelf dokter of verpleegster konden spelen.  En ik kan jullie garanderen dat dit hoekje echt succes had.  Ze vonden het super om elkaar te verzorgen.
Op dinsdag hebben we in onze klas verteld over wat er allemaal te zien was op de vertelplaat over 'op onderzoek bij de dokter'.  Onze kleuters hebben hierbij ook over hun eigen ervaringen verteld die ze al eens hebben gehad bij de dokter.  Als verwerking hierop hebben we eens een luisteroefening gedaan.  Hiervoor moesten onze kleuters eerst enkele prentjes uitknippen.
En als dit gedaan was kregen ze een blad en moesten ze goed naar de juf luisteren om te weten welk prentje waar moest worden gelegd.  Ik moet zeggen dat ze dit allemaal heel goed hebben gedaan.

Er is ook weer ijverig getekend op de lichtbak.  Dit is en blijft een succes!
Op woensdag hebben we in de kring spullen van de dokter gesorteerd volgens groot en klein.  De grote spullen moesten in de kolom van de grote dokterstas worden gelegd en de kleine spullen in de kolom van de kleine dokterstas.
We hebben ook zelf dokter gespeeld.  Elke kleuter heeft een prent gekregen van een beer die gewond was.  Onze kleuters hebben hem dan moeten verzorgen met pleisters, gaasjes, ontsmettingsmiddel en ze hebben ook een gips moeten schilderen op een arm en been.
Op donderdag hebben onze kleuters als verwerking op het verhaal 'Saar bij de dokter' zelf een dokterstas vol gekleefd met stukjes rood papier.
Er is ook nog een werkblaadje gemaakt waarbij onze kleuters de juiste schaduw moesten zoeken bij het juiste doktersgerief.
Tussendoor was er ook nog tijd om een memory te spelen over 'ziek zijn'.
De laatste dag hebben onze kleuters een schrijfoefening gemaakt waarbij ze over de weg moesten schrijven die de ziekenwagen moet volgen.  Ik moet zeggen dat ze dit heel goed hebben gedaan.
We hebben ook nog een versje geleerd over 'rode vlekjes', tussendoor een kimspel gespeeld met doktersspullen en ook nog hard gespeeld met het gewone speelgoed van in de klas.  Het was weer een zeer leerrijke week die weer veel te snel om was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten