vrijdag 18 maart 2016

Project Afrika

We zijn begonnen met een gezamenlijke opening van ons schoolproject 'reis rond de wereld' met de ganse school.  We hebben hierbij gedanst en gezongen op het lied 'Wie gaat er mee' van Samson en Gert.
Daarna zijn we met de kleuters naar de turnzaal getrokken voor de opening van ons project nl. 'Afrika'.  Jules ging op reis naar Afrika en alle kleuters zijn meegevlogen.  De kleuters hebben kunnen genieten van een poppenspel, ze hebben Afrikaanse woordjes geleerd en genoten van een welkomstlied gespeeld op djembé's.  Meer foto's hierover kan je bekijken op de website van school.
Onze zithoek is een echte Afrikaanse zithoek geworden met al de meegebrachte spullen van de kleuters.
 We hebben de eerste dag van ons project ook nog de verjaardag van Mila gevierd in de klas.
 Parels maken voor in de poppenhoek mee te spelen.  Want Afrikaanse vrouwen dragen graag veel juwelen.
 
Spelen met de duplo met allerlei Afrikaanse dieren.
 En in onze boekenhoek stonden heel veel boeken van Afrikaanse dieren.  Een plezier om in te kijken natuurlijk.
 Onze kleuters hebben op dinsdag kunnen genieten van een workshop waarbij ze met muziekinstrumenten mochten experimenteren en konden dansen op echte Afrikaanse muziek. 
Door op onderstaande linken te klikken kan je even kort meegenieten van de workshop die onze kleuters hebben mogen beleven.  Meer foto's vind je ook op de website van school.




Spelen met playmobile in thema Afrika.
 Kijken en puzzelen met de puzzelboekjes die de juf had gemaakt.
Afrikaans kindje schilderen en het kleedje bekleven met stukjes stof.
Nadat we geluisterd hadden naar het verhaal 'dansende tamtam' hebben onze kleuters zelf ook op de djembé mogen spelen.  En leuk dat dit was.
We hebben ook gekeken naar een filmpje van Flip de beer die eens een bezoekje bracht naar Afrika.
Fruitschaal inkleuren voor op het hoofd te kleven van ons Afrikaans kindje.
Poppenkast spelen met handpoppen van Afrikaanse dieren.
En samen met juf Petra hebben onze kleuters ook zelf Afrikaanse hutjes gemaakt van kartonnen dozen.  Ze hebben het dak vol gekleefd met stro en daarna de muren bestempeld. En nadien zijn deze in de poppenhoek gezet zodat onze kleuters er daar in konden spelen.
We hebben ook een spel gespeeld waarbij onze kleuters het juiste dier bij de juiste huid moesten leggen en daarna nog het juiste speelgoeddier er moesten bijleggen.
Op het magneetbord konden onze kleuters hier nog verder mee spelen.
Spelen in de poppenhoek.
Een werkblaadje maken dat aansluit op de oefening 'zoek de juiste huid bij het juiste dier'.
Verhaal dat de juf heeft verteld met de kamishibai.
Luisterspel waarbij onze kleuters allerlei geluiden te horen kregen van Afrikaanse dieren en dan de juiste prent er moesten bij zoeken. 
Stapeldieren van Afrikaanse dieren.  Hier moesten onze kleuters een opdrachtkaart kiezen en deze dan namaken.
Huishoudelijke activiteit waarbij we in de klas melktaart hebben gemaakt.  Dit is een typisch Afrikaans gerechtje.  En samen met de kleuters van juf Linda hebben we deze opgesmuld.
Tekenen op de lichtbak.
Onze kleuters mochten zelf uit enkele dieren kiezen welk ze wilden knutselen.  Sommige moesten hiervoor eerst een melkkarton bekleven met stukjes papier en deze nadien beschilderen.  En weer andere moesten een eierdoos beschilderen.  Ze moesten ook nog hard knippen, prikken en plooien en de resultaten zijn prachtig.  Al zeg ik het zelf.
Werkblaadje waarbij ze de juiste voor- en achterkant moesten zoeken en dit dezelfde kleur moesten geven.
Uitstap naar de zoo van Antwerpen.  Meer foto's vind je terug op de website van school.
We hebben in onze klas ook een liedje geleerd 'dierenmanieren'.  Hierbij mochten onze kleuters zelf foto's nemen met tablets van de dieren die in het liedje voorkomen.  En nadien hebben ze deze in de juiste volgorde moeten leggen.  Dit vonden ze heel leuk om te doen.
Puzzels van Afrikaanse dieren.  Onze kleuters moesten deze eerst uitknippen en nadien terug in elkaar puzzelen en opkleven.
Spelen op de djembé tijdens het zingen van ons Afrikaans liedje.
We hebben tijdens de 2de week klasdoorbrekend gewerkt.  Hierbij mochten de kleuters kiezen wat ze bij welke juf gingen doen.  Iedereen heeft eerst het verhaal van 'Oscar olifant' verteld en nadien konden de kleuters bij mij yoga doen.  Zeer leuk en voor herhaling vatbaar.
Afrikaanse dieren schilderen voor ons groepswerk.
Tik tak waarbij ook onze kleuters weer mochten spelen nadien.
Prikken, knippen en plooien voor onze Afrikaanse dieren.
En dit is dan het eindresultaat van onze diertjes.  Onze kleuters vinden ze prachtig.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten