vrijdag 8 maart 2013

Project: de dierentuin

Met de hele kleuterschool zijn we het project 'de dierentuin' aan het uitwerken dit n.a.v. de uitstap die we gedaan hebben naar Planckendael.
We zijn ons project begonnen met het vertellen van het verhaal 'Jules gaat naar de dierentuin'.  Hij komt daar allemaal verschillende dieren tegen.  Als aanvulling hierop hebben we dan eens overlopen welke dieren je allemaal kan tegenkomen als je naar de dierentuin gaat en dat waren er een heleboel die onze kleuters kenden.  Toen zijn onze kleuters zelf aan de slag gegaan met het maken van een werkblaadje waarbij ze alleen de dieren moesten kleuren die je in de dierentuin kan tegenkomen in een hok of kooi.
We hebben ook een waarneming gedaan van een leeuw.  Nadien mochten onze kleuters zelf aan de slag gaan om er een te schilderen en ik moet zeggen dat het prachtexemplaren geworden zijn.
Er was ook iets nieuws voor in de zandtafel om mee te spelen nl. dierentuindieren, bomen en houten blokken.  Hiermee konden onze kleuters zelf een dierentuin bouwen in de zandtafel.  Plezier verzekert.
Ook de lichtbak was weer verrijkt met nieuwe prenten van dieren die je in de dierentuin kan tegenkomen.  En ik moet zeggen dat het overtekenen van de prenten bij alle kleuters steeds beter en beter begint te gaan.  Sommige zijn er dan ook al echte professionals in geworden.
Met de playmobil 123 van de dierentuin hebben ze ook al heel hard gespeeld.  Echte rollenspelen worden hierbij gehouden en ze kunnen hier ook mooi mee samenspelen.
Op dinsdag hebben we een oefening gedaan waarbij het begrip 'veel' aan bod kwam.  Ze moesten hierbij telkens het groepje met dieren aanduiden waar er veel waren.  Hierop aansluitend hebben we dan ook weer een werkblaadje gemaakt waarbij ze telkens het groepje met dieren moesten kleuren waar er veel dieren waren en ik moet zeggen dat dit heel goed ging.
We zijn ook begonnen met het maken van een groot groepswerk nl. een giraf.  Deze hebben we gemaakt van een oude voetbal, keukenrollen, een leeg flesje frisdrank en zilverpapier.  Dit alles hebben we met plastieken tape goed aan elkaar vastgekleefd.  De poten van de giraf hebben we zwaarder gemaakt door er zand in te gieten m.b.v. een trechter.  Dit om te voorkomen dat de giraf zou kunnen omvallen.  Als alles in elkaar stond zijn onze kleuters begonnen om er krantenpapier rond te kleven.  Dit vonden alle kleuters niet even leuk om te doen in het begin maar eens ze vertrokken waren heeft niemand er nog iets over gezegd.
Er waren ook enkele kleuters die leuk speelgoed hadden meegebracht rond het thema 'de dierentuin'.  Zo had Anouk een doos bij zich waar wel 6 verschillende puzzels inzaten van dierentuindieren.  Ze waren niet allemaal even gemakkelijk om te maken maar toch vonden sommige het leuk om de uitdaging aan te gaan, en met succes!
Op woensdag hebben we eerst gekeken naar een filmpje van koekeloere nl. 'Ik wil de dieren zien'.
Nadien hebben we een schrijfoefening gemaakt rond kangoeroes en verder gewerkt aan ons groepswerk want dit moet dan ook verschillende lagen krantenpapier krijgen om het heel stevig te maken.
Op het einde van de dag hebben we ons liedje nog eens gezongen van 'dierenmanieren' dat we op maandag zijn beginnen leren en iedereen kan het dan ook al bijna vanbuiten meezingen.
Er waren ook knuffels meegebracht naar de klas door Tigo en Sem.  Onze juf heeft dan een poppenkast in de klas gezet waardoor ze nu zelf poppenkast kunnen spelen.  Echt de moeite om te zien hoor.  En dat vinden ook sommige kleuters die eigenlijk ergens anders aan het spelen waren.  Die kwamen gewoon kijken.
En op donderdag was de langverwachte dag er dan eindelijk waar ze al van bij het begin van de week naar uitkeken.  Onze uitstap naar Planckendael.  Die was echt een succes.  Het weer was echt perfect om op uitstap te gaan en het was er ook helemaal niet druk want we waren er de enige school.  Ik heb hier enkele foto's weergegeven maar je vindt er meer op de website van de school: www.gemeenteschoolberlaar.be

Moe maar voldaan reden we hier terug naar school.
Op vrijdag hebben we eerst een kringgesprek gehouden over onze uitstap naar Planckendael.  We hebben op een papier genoteerd welke dieren we weer allemaal gezien hadden en zoals jullie kunnen zien waren er dat een heleboel.  
We hebben ook geluisterd naar het verhaal van 'Kai-Mook' waarin de babyolifant geboren wordt.  Toen ik vroeg of ze wisten waar Kai-Mook eigenlijk geboren was en ik had erbij verteld dat dit niet in de dierentuin was waar wij gisteren waren geweest kwam dit als antwoord: 'In het ziekenhuis hè juf'.  Geweldig toch die kinderpraat en kinderlogica :-)
Verder hebben we nog verder gewerkt aan ons groepswerk, zijn we naar het ballenbad geweest en hebben we rustig nog wat gespeeld.  
Ook volgende week werken we nog verder rond het thema 'de dierentuin'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten