vrijdag 21 november 2014

Thema: We gaan op berenjacht

Deze week zijn we op berenjacht geweest.  En het was super leuk!  En we waren helemaal niet bang!
We zijn begonnen met het luisteren naar het verhaal via de kamishibai.  Meteen een schot in de roos want onze kleuters kregen er maar niet genoeg van.
Nelleke had van thuis uit 2 mooie grote zoekboeken bij over beren.  Onderaan elke pagina staan voorwerpen die onze kleuters dan moeten terug zoeken op de grote prent.  Sommige konden daar heel lang in kijken en zoeken.  Mooi om te zien.
En deze week gaan we ook allemaal ons eigen berenjacht boekje maken.  We gebruiken hiervoor allerlei verschillende technieken.  Hier zijn onze kleuters de beer aan het inkleuren met wasco.
Het lange wuivende gras maken we door op de verschillende lijntjes te knippen.  Hierbij wordt de knipmotoriek nog eens geoefend. 
Tijd om te spelen in de klas is er natuurlijk ook.
De rivier maken we door met waterverf te schilderen.
En sneeuw maken we door met onze vinger allemaal vlokjes te stempelen op een blauw blad.
Juf Linda en ikzelf hebben voor onze kleuters een tafelpoppenspel gespeeld over berenjacht.  Onze kleuters hebben er echt van genoten en vonden het super om mee te doen met de verschillende bewegingen en geluiden.
Martha had thuis de Engelstalige versie liggen van het prentenboek 'We gaan op berenjacht' en uiteraard heb ik dit ook eens voorgelezen.  Onze kleuters vonden dit heel fascinerend om het verhaal in een andere 'gekke taal' te horen maar ze konden toch wel goed volgen omdat ze het stilaan al goed beginnen te kennen.  Ze waren wel uitzonderlijk stil toen de Engelstalige versie werd voorgelezen.
De voorwerpen die we tijdens het poppenspel gebruikt hadden het ik aangeboden in de klas zodat de kleuters het verhaal zelf ook nog eens konden naspelen.  En het was een groot succes.
Bruine verf en zand mengen om nadien modder te schilderen op hun blad.
Op het einde van de dag hebben enkele kleuters die dit wilden doen zelf poppenkast mogen spelen voor de andere kleuters van de klas.  En ik moet zeggen dat ze dit zeer goed hebben gedaan.  En de kleuters die keken hebben er ook van genoten.   Dit gaan we waarschijnlijk nog wel eens doen want er waren nog kleuters die dit wilden doen en nog niet aan bod zijn geweest.
Lenne had ook een verhaal bij over een beer nl. een knuffelbeer.  Een zeer mooi verhaal over een beer die allerlei verschillende diertjes gaat knuffelen.

Verder werken aan het berenjacht boekje.  Hier zijn onze kleuters met lijm en krant de grot aan het kleven.
 Op vrijdag is de mamie van Laurence een verhaal komen voorlezen in onze klas.  En dit vonden ze natuurlijk super leuk.
 Het bos maken door de kruinen van de bomen vol te kleven met groen froezelpapier en de stammen moesten onze kleuters er natuurlijk nog onder tekenen.
 In onze boekenhoek hangen enkele nieuwe fotoboekjes nl. eentje van onze uitstap naar het bos, eentje van het spelen in de speeltuin van school en eentje van het vrij spelen in de klas.  Onze kleuters hebben deze nog niet gezien want heb ze vrijdag na school er pas gehangen maar waarschijnlijk gaan deze een groot succes worden.
 En op vrijdag namiddag was het natuurlijk weer opendeurtje waar onze kleuters altijd enorm hard naar uitkijken.  En bij juf Lore hadden ze deze week rond schoenen gewerkt.  Onze kleuters vonden het natuurlijk super om zelf allerlei verschillende schoenen te passen.
Een voorbeeldje van het berenjachtboekje volgt nog.
Volgende week toveren we onze klas helemaal om in de sfeer van Sinterklaas.  Het gaan 2 super leuke weken waarin we weer vanalles gaan doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten