vrijdag 6 maart 2015

Thema kunst: Salvador Dali

Emma was op maandag naar school gekomen met een beker van het clubkampioenschap van de turnkring 'Arduas'.  En ze was terecht fier op haar beker hoor :-)  Zie ze eens glunderen.
En dan zijn we ondergedoken in de wereld van kunst.  Een schoolproject waar elke klas de komende 2 weken rond een andere kunstenaar werkt en bij ons is het 'Salvador Dali' geworden.  We zijn begonnen met het luisteren naar een leuk verhaal rond Salvador Dali nl. 'De kleine Dali'.  Echt een leuk boek om kennis te maken met de kunstenaar op een eenvoudige manier voor kinderen.
 Dan zijn we begonnen met het bespreken van het kunstwerk 'Cybernetische odalisk'.  Hierin zagen onze kleuters heel veel verschillende gekleurde blokjes. 
 En we zijn dan ook zelf aan de slag gegaan met het maken van een eigen kunstwerk met mozaïkjes.  De kleuters mochten zelf kiezen welke kleuren ze in hun kunstwerkje wilden verwerken.  En dan moesten ze op elk vakje een mozaïkje kleven.
 En ze hebben met droge pasta ook allemaal een kader versierd die de juf nadien goud heeft gespoten.  
Zie de kunstwerkjes is pronken aan ons prikbord in de gang.
We hebben ook op verschillende soorten muziek gedanst.  En als de muziek stopte moesten onze kleuters bij het kunstwerk gaan staan waarvan zij vonden dat de muziek het beste aansloot.  
 We hebben ook geluisterd naar het verhaal 'Nijntje in het museum' en we hebben dan ook een kort kringgesprek gehad over wat dat nu eigenlijk is 'een museum'.  En daar hebben we ook een versje over geleerd.  En leuk dat ze dit vonden.
 Het 2de kunstwerk dat we deze week hebben besproken is 'Het fenomeen extase'.  Dit was een kunstwerk waarbij Salvador Dali fotografie heeft gebruikt om dit te maken.  Dus zijn onze kleuters ook zelf aan de slag gegaan met het maken van foto's van elkaar met de tablets.  En dit zijn verrassend mooie foto's geworden.
 De juf heeft dan de mooiste en beste foto's eruit geselecteerd en die hebben onze kleuters dan moeten uitknippen.  Dan hebben ze er hun eigen compositie van moeten maken die ze dan moesten opkleven.  Echte prachtkunstwerken zijn het geworden.  En leuk dat ze het vonden om iedereen op foto te zien.
De juf heeft ook poppenkast gespeeld aan tafel.  Ze heeft het verhaal 'Nijntje in het museum' nagespeeld.  Onze kleuters hebben er echt van genoten.
En nadien mochten ze natuurlijk zelf het poppenspel naspelen.  De juf had het decor en de popjes en attributen op een tafel uitgestald en per 2 mochten ze hier dan aan spelen.  Leuk om te horen hoe goed ze dit deden.  
Ook op de lichtbak konden onze kleuters deze week prenten overtekenen die te maken hadden met kunst.
Hier zijn we aan het kijken en luisteren naar koekeloere.  Een filmpje over kunst.  Kijk en geniet zelf ook maar even mee als je wil via onderstaande link:
Op vrijdag hebben we de week afgesloten met het bekijken en bespreken van het kunstwerk 'De explosieve bloem' van Salvador Dali.  Hierin zagen onze kleuters o.a. het volgende: vuurwerk, bloemen, sterretjes en veel kleuren.  Het deed sommige kleuters zelf denken aan prince koeken :-)
Met dit kunstwerk als inspiratiebron zijn we zelf weer aan de slag gegaan.  We hebben een groepswerk gemaakt.  Maar voor we hieraan begonnen zijn hebben we eerst wat geëxperimenteerd.  Hier zijn onze kleuters een pingpong balletje naar elkaar aan het blazen met hun rietje.  
Als dit goed lukte mochten onze kleuters eerst eens een druppel ecoline proberen uit elkaar te blazen op een kladblad.
En dan was het tijd voor het echte werk.  Verschillende gekleurde druppels ecoline uit elkaar blazen op een groot stuk karton.  En ze hebben dit super gedaan.  Ze waren echt fier op hun resultaat.
Hier zijn onze kleuters het filmpje van koekeloere nog eens rustig terug aan het bekijken in de computerhoek.
Zelfs boeken van Dali met zijn kunstwerken in zijn zeer geliefd in onze boekenhoek.
Vrij tekenen aan tafel.  En ook hier onstaan hele mooie kunstwerken zoals altijd hoor. Er zitten hier toch veel artiesten in onze klas!
Omdat het project toch wel meer tijd in beslag nam als voorzien gaan we volgende week nog even verder met het afwerken van ons kunstwerken.  En kom zeker allemaal naar onze opendeurdag op zaterdag 25 april want dan kan je al deze prachtige kunstwerken van heel dichtbij komen bewonderen.

2 opmerkingen:

  1. Beste,

    waar heb je het boek De kleine Dali gevonden? Ik vind het in geen enkele bibliotheek/boekhandel/website... terug.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste

    Wij werken op school een heel jaar lang rond kunst en graag had ik het boek van de kleine Dali als uitgangspunt genomen. Ik vind dit boek nergens terug, is er een mogelijkheid om het evt over te kopen of desnoods met kopieën/scans te werken (uiteraard tegen betaling).
    Alvast bedankt!
    Sofie De Bruyne
    sofie.debruyne@sbrt.be

    BeantwoordenVerwijderen